Vyjádření podpory Antonínu Kratochvílovi

Světově proslulý a uznávaný český fotografický dokumentarista Antonín Kratochvíl byl nedávno obviněn některými bývalými kolegyněmi, že se k nim před lety choval neurvale. Agentura Seven Photo Agency (VII), kterou Antonín Kratochvíl spoluzakládal, mu okamžitě pozastavila členství a odstranila jeho práci z agenturního webu a jeho jméno ze seznamu emeritních členů. My, fotografové sdružení ve spolku 400 ASA, kterého je Antonín Kratochvíl váženým členem, považujeme za nutné se k této politováníhodné skutečnosti vyjádřit.

Antonín Kratochvíl svou prací, svými fotografiemi a životním příběhem mnohokrát ukázal, že je člověkem obdařeným mimořádným tvůrčím talentem, osobní statečností a výjimečným lidským přístupem k tématům, kterým se ve své tvorbě věnuje. Jeho dílo mělo a má nepopiratelný vliv na podobu dokumentární fotografie napříč planetou a na této skutečnosti nemůže nic změnit ani digitální lynč na sociálních sítích v podobě kampaně #MeToo.
Proto spolek 400 ASA prohlašuje ústy všech svých členů, že je hrdý na spolupráci s touto fotografickou ikonou, stojí za kvalitou jeho práce a rád bude nadále prezentovat jeho dílo a zastupovat jeho zájmy. 400 ASA ctí presumpci neviny a nemyslí si, že cokoliv, z čeho je Antonín Kratochvíl obviňován, by mělo nebo mohlo mít jakýkoliv vliv na posuzování jeho dosavadní tvorby.

 

foto: ČTK/Pancer Václav

© 2020 400 ASA