VÝSTAVA: Antonín Kratochvíl – Svědectví

06. 05. 2021 – 30. 09. 2021

Czech Centre’s Window Gallery & Czech Embassy London

 

Venkovní výstava působivých černobílých fotografií čtyřnásobného vítěze soutěže World Press Photo Antonína Kratochvíla. Výběr vysoce expresivních a evokativních fotografií představuje průřez Kratochvílovou tvorbou, která vedle fotografií celebrit showbusinessu jako napříhlad Davida Bowieho a Bernarda Bertolucciho zahrnuje fotografie válečných a lidských katastrof. Kratochvíl je jedním z předních představitelů společenské dokumentární fotografie a fotožurnalistiky. Jeho jedinečný styl se vyznačuje hlubokým porozuměním fotografovaných objektů a Kratochvíl tak podává svědectví o problémech moderní společnosti a civilizace a zároveň vykresluje stav lidské duše a její vyhlídky v dnešním světě.

Antonín Kratochvíl (nar. 1947) je český fotožurnalista světového formátu. Po 5 letech exilového protloukání po Evropě (1967 – 1972), včetně celoživotní lekce z utečeneckého tábora, vězení a francouzské cizinecké legie, studoval umění a fotografii na Gerrit Rietveld Academy v Amsterdamu. V roce 1972 se přestěhoval do Spojených států, kde se stal jedním z předních fotoreportérů a válečných fotografů. Zlom v jeho kariéře přišel s jeho vlastním vydáním knihy Broken Dream: Twenty Years of War in Eastern Europe (Rozbitý sen: dvacet let války ve východní Evropě, 1997).

Antonín Kratochvíl pracoval pro prestižní americké noviny a magazíny jako např. Rolling Stone, New York Times Magazine, Newsweek, Mother Jones, Smithsonian, Condé Nast Travel, Geo, Playboy, Penthouse a Vogue. Je držitelem řady mezinárodních ocenění: Dorothy Lange Prize, Ernst Haas Award, Golden Light Award, Golden Medal for Photography from the Society of Publishing Designers in New York, Gold ARC Award for the Best Annual Report, Lucie Award nebo World Press Photo of the Year. V roce 2014 byl jmenován Osobností české fotografie.

Výstavu by nebylo možné uskutečnit bez laskavé podpory Antonína Kratochvíla, Zastupitelského úřadu České republiky v Londýně a Zastupitelského úřadu České republiky v Paříži.

 

Post a Comment

© 2020 400 ASA